2024. szeptember 7., szombat

7.nap

Rajz készítése nélkül, ahogy éreztem. Nem törekedtem a pontosságra, csak amennnyire kedvem volt a festésre. Ezt fontosnak tartom, mert csak ez agyja meg a pillanatnyi örömöt a festéshez. Nem csak naponta, hanem mindig. Igen beszélhetünk az áramlatba való bekapcsolódásról , vagy másképpen a flow- élményről. 



2024. szeptember 6., péntek

2024. szeptember 5., csütörtök

5. nap

Elkészült akvarelem.


Pixabay fotó:

Ennek a csodálatos képnek a hangulatát nem sikerült visszaadnom. 





2024. szeptember 4., szerda

4. nap

Tájábrázolás. Azért a 30 napos festészeti kihívás nem semmi. Tényleg elgondolkoztam azon, hogy lesz kedvem hozzá? Hiszen a hangulatunkat bármi befojásolhatja, akármennyire is szeretek festegetni. Majd kiderül a végén. Nem szeretek előre tervezni emiatt sem, majd folyamatában fog úgyis kialakulni, mihez van affinitásom.

Ami zavart a kép készítés közben az, hogy nem sikerült rendesen érzékeltetnem a fényhatásokat. Kicsi lapra festek 18x12-es méretre, hogy elegendő legyen az anyag 1 hónapra. 



Referencia fotó: Pixabay



2024. szeptember 2., hétfő

2024. szeptember 1., vasárnap

30 napos kihívás - 1- nap

Szeptember, ami nekem és a nemzetközi csoportnak a 30 napos együttes kihivásról szól. Bármilyen technika, szabadidős tevékenységből eredő alkotás megmutatható a közösség számára.

Hagyománya van, hogy egy évben kétszer megpróljuk a 30 napot eltölteni örömmel, boldogsággal, élményekkel gazdagodva, ugy, hogy egymást segítsük, inspiráljuk.

Akvarellfestés mellett döntöttem, könnyebb lélegzetvételű, és szeretem is csinálni. Valamennyi festést a pixabay képeinek felhasználásával oldom meg.

1. nap



91. "Akvaristák keresztútja"- Nicole Faivre csoportjával

 Akvarell médiummal készült a Korzikáról referencia fotó után. 

Kipróbáltam a Pepko által árusított akvarellpapirt, ami olcso volt. Egyszeri mosást elbírt, második nekfutásra a papirok szépen engednek fel, képtelen voltam a vízfelületet nagyszerűen kialakítani.Csak arra jó, hogy gyerekek játszadozzanak vele. Nekem meg arra, hogy még mindig nem érzem, hogy drága paírt vegyek festegetésre. Viszont teszek egy próbát porpasztell festésre, mert kezdődik a 30 napos kihívás.





2024. augusztus 4., vasárnap

90. "Akvarellisták keresztútja"Nicole Faivre-Despert csoportjával.

 Gyönyörű tájak. Festés referencia fotók után akvarellel. Szívem szerint még a fotókat is feltölteném hozzá. Tartom magam a szerzői jogvédelemhez.








2024. június 30., vasárnap

89. "Akvarellisták keresztútja"Nicole Faivre-Despert csoportjával.

 Franciaországi kalauz, referencia fotók utáni festés. A felvételeket Nicole készítette a Mont Saint-Michelben, ami  sziget normandia partjainál. Rajta pedig a bencés apátság található.

Nekem lefesteni ez nagyon nehéz lett volna, helyette kettő kisebb táj megfestését választottam.

Elkészült képek:






2024. május 31., péntek

88. "Akvarellisták keresztútja"Nicole Faivre-Despert csoportjával.

Még mindig a Nepáli táj festése folytatódik. Ez  amolyan házkörüli kiváncsiság, mit rejthetnek a zeg-zugok. Kívülálló turistának az egyszerű élet lenyűgöző. Az elzárt falvakban nehéz a megélhetés. Főleg a földművelésből élnek ezek az egyszerű barátságos emberek. Nagy a szegénység, ugyanakkor együtt élnek a természettel, mindent megbecsülnek.  Üdvözlésképpen öszeérintve a kezünket a "Nameste" köszöntés az elfogadott, amelyet széles mosollyal fogadnak.



2024. május 18., szombat

87. "Akvarellisták keresztútja"Nicole Faivre-Despert csoportjával.

 Az április hónap Nepáli tájak festéséről szólt. A táj hangulata megkapó volt. Bár kétszer fogtam hozzá, mert sehogysem ment a festés. A völgyben megbújó kicsi falu elmosódott, itt is épp hogy látszik.



2024. március 30., szombat

HÚSVÉT eljövetele

Most elmaradt az írókázás. Helyette a libám tojásait festettem be, amit előző évben  gyűjtöttem be.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!



2024. március 28., csütörtök

2024. március 4., hétfő

85. Akvaristák keresztutja-Nicole Faivre Despert csoportjával. - február hónap

Referencia fotó után téma volt a téli tájak festése.

Abszolűt nem tudok téli tájat festeni, előtte több videot megnéztem, hogy valamit mégiscsak létrehozzak.


2024. március 3., vasárnap

30 napos kreatívkodás összesítője.

Végetért, kisebb részvételemmel  30 napos kreatív kihívás.Azért jó volt ujra látni a sok szép alkotást, egy kicsit belemélyedni a csoport kohézióba. Kikapcsolódtunk, élveztük az együttes létet, élményeket.

Összeállított képem:



 

2024. február 27., kedd

2024. február 22., csütörtök

2024. február 21., szerda

2024. február 14., szerda

2024. 30 napos festészeti kihivás- 13-14. nap

Egy kicsit szüneteltettem a festést, hogy gyógyuljon, pihenjen a kezem. Igy ezt a képet is lassabban készítettem el.

Ez a kép a " Water Painting lépésről lépésre " című kiadványból készült el.
A kötetből Kolan Peterson festőművész több témakörben osztott meg festési technikákat.



2024. február 8., csütörtök

2024. 30 napos festészeti kihivás- 8. nap

A Valdor Art Kft. rajzfesztiválon megosztott gyakorló feladatból választottam továbbra is kép készítését porpasztellel.

A kép eredeti festője Paul Bursnall britt naiv művész. Festészete az én szemszögemből nézve egyszerű , letisztult magával ragadó a formai világa. Nagyon inspirálóak, lenyűgöző naivitásban, csodálatos szinekkel alkot.






2024. február 7., szerda

2024. 30 napos festészeti kihivás- 7. nap

 Ma sikerült még két réteg ráfestéssel befejeznem a képet. Nagyon érdekes lett. Bár utána néztem ennek az irányzatnak, furcsa és mégis  szokatlanul izgalmas hatást ad vissza.



2024. február 6., kedd

2024. 30 napos festészeti kihivás- 6. nap

Ezen a napon kipróbáltam a kubista irányzatot pasztellel. Próbára tett, a vonalkázásokkal. Azért tetszett. Még nincs kész, csak a kezem fáradt el elég hamar.




 


2024. február 5., hétfő

2024. 30 napos festészeti kihivás- 5. nap

 Ezen a napon bekapcsolódtam a Valdor Rajzfesztiválba. Ezt a képet akrillal festettem meg. Borzasztó, hogy mennyire megkinlódtam vele. Nem is a fájós kéz miatt, hanem , mert piszkosul gyorsan száradt meg az akril festékem.





2024. február 3., szombat

2024. 30 napos festészeti kihivás- 3. nap

Hazajöttem a gyerekektől, hogy a rajzfesztiválon aktivan részt tudjak venni. Pechemre, vagy nem tudom mi, az izületes kezem úgy bedurrant, hogy alig birok krétát és ecsetet kezembe venni. Persze tudom miért, a nagy metszegetéseket az udvaron nem kellett volna megcsinálnom. Mindegy fájós kézzel folytatom a festést.  

Egy kis akvarell.



2024. február 2., péntek

2024. 30 napos festészeti kihivás- 2. nap

Folytatom akvarellel a festést. Bár azon gondolkoztam, hogy most nem fogok úgy lépést tartani a 30 napos kreatívkodással. Ugyanis regisztráltam a 4 napos Valdor rajzfesztiválra, ahol  pasztellezés technikáját szeretném  gyakorlatba is átültetni.




2024. február 1., csütörtök

2024. 30 napos festészeti kihivás- 1. nap

Én erről a 30 napos kihívásról többet nem nagyon akarok írni, jó párszor közzétettem. Lényeg, hogy érezzük jól magunkat, töltődjünk, örüljünk a csoportos együttlétnek, még akkor is ha virtuális. Többen bontogatják szárnyaikat, kapcsolódnak a csoporthoz. Egy másik hely, ahol odafigyelünk egymásra, segítünk, inspirál, bátorít.

Első képemmel  felavattam a noteszomat, ami amolyan rajzolgatós inkább a vékony lapjaival.  Bírta a vizezést, az akvarellfestéket valamennyire elviselte.




84. Festészeti kihívás-Nicole Faivre Despert csoportjával. - Január hónap

 Referencia fotó után, erdős táj, csodálatos vízeséssel. Mi is lehetne szebb anál, ha már az ecsetjeimmel benne barangolom, átélem a táj szépségét, harmóniáját. Imádtam festeni.



2024. január 4., csütörtök

83. Decemberi festészeti kihivás Nicola Faimre Despert csoportjával.

 Az év utólsó hónapja, szintén egy festői tájábrázolással. Egyszerűbb formákat választottam, mert nagyon készülődök az ünnepekre, és december 31-ig kellene átküldeni a festészetet.

Azt veszem észre minél kevesebbet festek, a készségek kezdenek visszahuzódni, vagy épp lassabban érzem a hangulatát. Nézem némely akvarelista festő képét mennyire csodálatosan tudják közvetíteni a táj szépségét, hatását. Egyet viszont megtanultam belőle, csak tapasztalatot hagyjam meg és ne viszonyitsam a tudásomat az övékéhez, mert az lehuz.

Fordulóponthoz érkezett a csoport további megléte. Egyre kevesebben vettünk részt a festészetben. A nagy kérdés után , hogy mi legyen Nikole folytatja a csoport akvarelista tevékenységét. 

Az élet változik, mi is benne, viszont van egy hely mindig , ahol kitudunk kapcsolódni, úgy, hogy az otthonomba teszek képzeletbeli utazást az ecsetjeimmel. Ez jó, továbblendit, kikapcsol. Átadom, közvetítem vele a szépséget, harmónát.

Itt az elkészített akvarelem: